Cordial delar årligen ut, tillsammans med Affärsvärlden och talangnätverksorganisationen Nova, Business Model Awards. Priserna delas ut under Business Model Summit (på Nalen den 16 november). Vilka kammar hem priset som årets affärsmodell och årets affärsmodellutmanare 2017?

Nomineringsprocessen

Alla nominerade bidrag analyseras av en jury bestående av 20 toppstudenter från Sveriges högst rankade universitet. Alla är medlemmar av talangnätverket Nova 100. Vinnarna utses av juryn tillsammans med representanter från Cordial, Nova och Affärsvärlden. Allmänna kriterier för de nominerade bidragen:

 • Företag med ursprung i Sverige som har en spännande och annorlunda affärsmodell. Affärsmodellen kan innefatta både ett helt företag/organisation (samtliga storlekar) eller en del av ett företag/organisation (således ej nödvändigtvis en legal struktur)
 • Affärsmodellen har en wow-faktor med kännbar innovationsdimension
 • En affärsmässig bedömning av affärsmodellen bör resultera i investeringsvilja
 • Företaget/affärsmodellen ska uppfylla grundkrav vad gäller etiska riktlinjer och socialt ansvar
 • Företaget/affärsmodellen ska ha genomgått en förändring/utveckling under senaste tiden, gärna under senaste året. Det kan antingen handla om mindre successiva förändringar (som tillsammans innebär ett större skifte) eller en större förändring

Affärsmodellen är företagets unika DNA som beskriver hur konkurrenskraft skapas. Detta genom att koordinera marknads-och kunddimensionen så som kundrelationer, segment, kanaler med förmågan att leverera ett kunderbjudande i världsklass, det vill säga processer, infrastruktur och kompetens.

→ Årets Affärsmodell

Priset årets affärsmodell delas ut till ett företag som utmanar sin bransch och vedertagna logiker på ett framgångsrikt sätt. Det kan handla om en eller flera dimensioner av affärsmodellen. Första vinnaren av priset var Spotify (2011) som då just börjat få fäste för den logik för streamad musik som vi nu ser som självklar. Linas Matkasse som vann 2012 var inte först bland matkassarna på marknaden, men hade då en affärsmodell som utmanade i sättet de levererade där de fysiska matbutikerna spelade en viktig roll i att lagerföra och packa kassarna. Parallellt gör de matkassar i Afrika, ett välgörenhetsprojekt finansierat av den svenska modellen där affärsmodellerna har en tydlig koppling och ömsesidig vinning. Förra årets vinnare Max Hamburgare utmanar alla de traditionella hamburgekedjorna med sin miljötänkande approach som innebär allt från ett brett vegetariskt sortiment till laddningsstationer för elbilar vid ett flertal av deras restauranger.

Kriterier

 • Verksamheten eller organisationen skall ha genomfört någon form av innovation eller omvandling av affärsmodellen under det senaste året
 • Affärsmodellen har visat och bevisat sin livskraft på marknaden, till exempel genom lönsamhet eller förmåga att locka till sig betydande investeringar
 • Affärsmodellen har erkänts, offentligt eller av industrin, för framgångsrikt genomförande under det senaste året
 • Affärsmodellen har satt sina spår i branschen i en eller flera dimensioner av affärsmodellen

Tidigare vinnare i Årets affärsmodell

→ Årets Affärsmodellutmanare

Årets affärsmodellutmanare utmanar en etablerad bransch eller är med och skapar en helt ny bransch. När Mojang fick priset 2011 visste vi knappt vad Minecraft var, men känslan att det kunde bli stort fanns där. Året efter formligen exploderade spelet och flera svenska spelutvecklare har följt efter det. Flera av de andra pristagarna har fortsatt kvar att bevisa sig. Hittar vi morgondagens Mojang i årets Business Model Awards?

Kriterier

 • Affärsmodellen förväntas ha en bra etablering på sin marknad
 • Affärsmodellen behöver inte ännu ha bevisat sin livskraft på marknaden
 • Produkten eller tjänsten som är baserat på affärsmodellen har eller har börjat nå ut till kund
 • Affärsmodellen skall ha skall ha lanserats, introducerats eller uppmärksammats under det senaste året
 • Affärsmodellen väntas eller har satt sina spår i branschen i en eller flera dimensioner av affärsmodellen

Tidigare vinnare i Årets affärsmodellutmanare

Business Model Awards 2016